Lectia de psihologie experimentala: "Probabil ca nu au vrut sa spuna nu lui Dumnezeu"

"Un studiu recent arata ca atitudinile fata de stiinta si Dumnezeu creeaza perceptii opuse. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca in ce priveste modul de abordare stiintific sau religios în găsirea unor răspunsuri precum originea universului si a vietii, majoritatea oamenilor testati au aratat o preferinta pentru un anumit tip de explicatie si, de cele mai multe ori, o atitudine neutra sau negativa fata de cealalta. Acest efect pare a fi independent de fondul religios si de perspectivele persoanei, a spus profesoara de psihologie a Universitatii din Illinois, Jesse Preston, care a condus cercetarea. Studiul apare in Jurnalul de Psihologie Sociala Experimentala."

Studiul mai scoate in evidenta si faptul ca niciodata, stiinta si religia nu vor putea colabora pentru explicarea problemelor esentiale: viata, moartea, existenta, etc.

continuare

4 comentarii:

Drace spunea...

Mi se pare cea mai mare aberatie comparatia dintre un lucru real, stiinta, si o fictiune, numai ca se simta unii bine.

VORBARETU' spunea...

@drace: e delicata problema...ar trebui revizuita intreaga programa scolara in conditiile in care sintagme ca de ex. "Psihologia (logos-stiinta) religiilor" nu-si mai au sens!

Drace spunea...

Nu vreau sa te contazic, reprezentatii ortodoxiei, dar si ai celorlalte culte nu au decat sa se maguleasca la gandul ca religia e singura care poate explica ceea ce stiinta nu, eu cred ca ar trebui sa mai lase din orgoliu, altfel o sa para ridicoli, avand in vedere ca marea masa a oamenilor sunt atei (desi putini ar recunoaste). :D

VORBARETU' spunea...

liber cugetatori... ;)