Nu aruncati cu pietre Jvarovski!


Swarovski Kristallwelten, Austria-Innsbruck

Dupa o zi lunga, obositoare, dar frumoasa, petrecuta pe partiile Alpilor sau prin salile umbroase ale Facultatii de Teologie din inima Innsbruck-ului, poate vreti sa schimbati registrii. Daca v-ati saturat de timpul petrecut prin muzee si catedrale, sa zicem cultural style si vreti s-o dati pe cocalar&pitzi style, n-aveti decat; e la o aruncatura de 20 km de oras si se numeste simplu, SWAROVSKI. Nu, nu e un fake asa cum suntem obisnuiti, este chiar locul unde se-ntampla minunile, dar cele adevarate, care nu se uita niciodata, flash-uri unice de culoare si lumina, irepetabile.

Localitatea Wattens, caci despre acest loc este vorba, este locul unde fiul unui taietor de sticla din Boemia Ceha, Daniel Swarovski I a deprins mestesugul taierii in sticla in fabrica tatalui sau. Tot el a inventat in 1892, masina care a schimbat din radacini tehnologiile de pana la el in ceea ce priveste taierea cristalelor, iar 1895 il gasim alaturi de Armand Kosman co-fondator al companiei... Swarovski! Se numea Daniel Swarovski & Co, pe scurt K.S. & Co. Cum au ajuns din padurile Boemiei in muntii si pasurile din Tyrol, e o intreaga poveste de ascultat in serile friguroase de iarna, la gura sobei.

Cum lumea e o competitie, va-nchipuiati ca in domeniul cristalelor ar fi putut fi altfel? Mai ales cand vorbim de faimoasele si irepetabilele Swarovski! Pentru a pastra secretul si a beneficia de avantajul energiile apelor din muntii Tyrolului, Daniel s-a mutat in Wattens, la 20 km de Innsbruck. Si de aici viata cristalului Swarovski a renascut.

Efectul Aurora Boreala, inspirata de naturii polara, colaborarea cu renumitul designer Christian Dior, culminand cu facerea primei figurine de cristal, Soricelul Argintiu, in 1976, emblema Jocurilor Olimpice de Iarna de la Innsbruck, au reprezentat inceputul unei noi istorii.

Ar fi multe de spus, dar timpul e scurt, locurile nu pot fi descrise in cuvinte, ramane deschisa invitatia de a vizita muzeul “Swarovski Kristallvelten” din Wattens, lumea visurilor si a fanteziei devenita realitate, istoria unei bucati de carbune devenita cristalul Swarovski.

Parcarea este gratuita, exista si un magazin, copiii se pot juca in voie, lasati in grija "Uriasului" a carui silueta domina intreaga zona a parcului si labirintului si in interiorul caruia se ascunde Lumea de Cristal.

Odata inghititi de Gigant, veti fi introdusi intr-o lume misterioasa, spectaculoasa dar si fragila, in care, de la cristaloscopul format din 590 de oglinzi, cel mai mare caleidoscop din intreaga lume, vizitatorul ajunge in padurea de cristal...De aici, incepe o alta poveste, pe care o puteti descopeiri chiar voi.

"Toate cristalele Swarovski sunt marcate cu sigla companiei care la inceput a fost o floare-de-colt, fiind inlocuita in 1988 cu cea actuala: lebada. Cristalele Swarovski contin aproximativ 32% plumb pentru a maximiza refractia. Utilizand aliaje cu elemente chimice metalice, Swarovski a obtinut cristale care permit refractia luminii in spectrul de curcubeu. Decoratiunile interioare innobilate cu cristale Swarovski sunt capodopere care completeaza locuintele si birourile exclusiviste. Designul asimetric si abstract si combinatia cristalului slefuit cu diferite materiale sunt caracteristica unor creatii unice. Aceste piese de top nemuritoare combina functionalitatea si frumusetea fiind imaginea luxului si a bunastarii."

ps: n-am vazut niciun cocalar si nicio printzesa...!
(Probabil ca s-a aruncat cu pietre jvarovski dupe ei
;) )

Niciun comentariu: