Coltul (IT)terapiei - Transact (SQL?)- Aplicatii de viata

"În activitatea sa de medic psihiatru, Eric Berne a descoperit că fiecare om îşi scrie în copilărie, sub puternica influenţă a părinţilor, scenariul care îi va guverna cursul general al vieţii. Scenariul de viaţă stabileşte cu ce fel de persoană te vei căsători, câţi copii vei avea, ba chiar şi genul de pat în care vei muri şi cine va fi de faţă atunci. El hotărăşte dacă vei fi un învingător sau un învins, un monument de forţă sau un alcoolic condamnat. Unor oameni, scenariul le cere să eşueze în profesie, să trăiască în mod repetat dezamăgiri în dragoste sau să sufere invalidităţi cronice. Scenariul altora sfârşeşte prin suicid. Ce spui după bună ziua? arată cum se scriu scenariile de viaţă şi cum îl poţi descoperi pe al tău. Dacă ai un scenariu nefericit, îţi arată cum să scapi de el, astfel încât să începi în sfârşit să trăieşti o viaţă a libertăţii şi a împlinirii adevărate..."

Eric Berne psihiatru şi psihoterapeut, intemeiaza "analiza tranzacţionale". La inceputul carierei promoveaza ortodoxia psihanalitica, pentru ca dupa 1956 sa o abandoneze in favoarea analizei tranzactionale. "O analiză tranzacţională bine condusă asigură abandonarea scenariului infantil şi dezvoltarea unei vieţi afective adulte."

O carte foarte utila pentru cei ce-si vor alege ca specializare si lucrare de final "Scenariile de viata".

(ps. Am cochetat si eu o vreme cu tema asta, mi-a placut. Asta nu garanteaza ca stiind ca vei aduna caini si pisici de pe strada toata viata sau sa-ti vei da ultimul ban pe bautura si tigarile pe care nu le mai fumezi tu demult, impartind zambete pacifiste in stanga si-n dreapta pana vei luat drept nebun sau in cel bun caz idiot, vei putea sa te descurci singur cu schimbarea acestui destin, fara un psiholog bun, tu, pacientul fiind si psiholog specializat in teoria scenariilor de viata, cu o lucrare de scenarii finalizata pe care o pot oferi spre delectare celor curiosi). Greu de crezut, nu?! Ofer (free) lucrarea ca dovada! :)

Niciun comentariu: