Despre tovarasie

Postul lui Dono de azi, "fratia-spalatorilor-de-masini", despre bun simt, tovarasie, intelegere si alte valori total atipice cu timpurile si vremurile noastre si care l-au emotionat atat de mult la o spalatorie auto, unde cei 2 (doar 2!) lucratori i-au spalat, lustruit si bibilit masina timp de o ora si juma’, pe un frig de -15 grade C, trebuie sa spun ca mi-a dat si mie ceva minute de lucru cu mintea (nu mai mult, ca nu am timp de filosofeli).

Dincolo de dispozitia de descoperitor de adevaruri pe care cu ironie si-o asuma autorul, trebuie sa dam si o explicatie, nu? Doar traim vremuri pragmatice. Comportamentul atent, amabil fata de Dono si masina lui pe de-o parte si intelegerea aproape inconstienta intre gesturile si gandurile celor doi, care se completau intr-atat incat pareau un singur organism si o singura minte, sunt lucruri perfect explicabile in conditiile in care mediul te obliga sa supravietuiesti unor conditii vitrege sau te obliga sa lupti cu un dusman comun, vazut sau nevazut, material sau uman, constentizat sau constientizabil si care pentru cei doi devine o motivatie. Practic este o chestie de obisnuinta, repatare, invatare. Cei doi au invatat ca numai asa pot trai.

Exista un amendament. Existenta unui obstacol, dusman, provocare, fie ea si supravietuirea in conditiile actuale si care in imaginea lor, in cazul de fata, este pastrarea postului la un patron de spalatorie auto. Iar acest dusman trebuie sa fie comun.

Daca acest obstacol lipseste sau nu este unul comun, al amandorora, cei 2 vor sfarsi in a se sfasia unul pe altul...iar cazuistica este bogata in asfel de exemple: de la 2 supravietuitori intr-un loc pustiu, lipsiti de hrana, etc... pana la 2 parteneri intr-o relatie de cuplu...

Vorba poporului e mult mai simpla si sintetica: « Da-i de lucru ca altfel are timp sa faca prostii... ! » :)

Niciun comentariu: