1 martie (domni, atentie trec doamne! )

Sarbatoriti prima zi de primavara oferind copiilor, tinerelor fete si doamnelor un mic simbol pentru a va exprima dragostea si recunostinta!

Cine ar fi crezut ca 1 martie, zi in care se da verde la duamne si domnisoare sa-si etaleze tualete, sa fie tratate regeste, sa fie practic in centrul atentiei, sa se bucure de favorurile si promotiile serviciilor de cosmetica&stuff, vine din timpuri ancestrale si sarbatoreste de fapt, campul, turmele si alte septeluri, practic o sarbatoare prin excelenta agrara, dar si a... mortii si ritualurilor funerare.

Mai mult, culorile alb-rosu se regasesc si in bradul de nunta dar si in recuzita inmormantarilor, asa cum am zis. Aveam 4 ani cand, crezand ca fac o fapta buna, am dezlegat tacticoasa snurul rosu-alb care lega cizmele bunicului meu, pregatit astfel, pentru ultimul drum si incaltat cum cere obiceiul cu cizmele-i inalte, de piele neagra si legate cu snurul acela rosu-alb. Deh, spiritul meu justitiar...

Indreptandu-ma spre casa, in statia de autobuz, o pereche exotica admira diferite martisoare etalate pe mese, scaune, pe jos, in brate, peste tot in jur, de vanzatori ambulanti. Plictisit pana la urma, el ii striga ei: "Hai fa, te-ai hotarat, care-ti place? Ti-l iau p-ala cu papuci...?"

Simbolu' iubirii, frate... mi-am zis in gand si m-am suit in autobuz.

Altfel, istoria e frumoasa:

"...Raspandit in toate provinciile tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian relateaza ca in Moldova si Bucovina martisorul consta intr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gatul copiilor. Era credinta ca portul martisorilui face ca acestia sa aiba noroc. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pana la sosirea berzelor sau pana ce inflorea primul pom..." Mai cititi voi, pe-aici.

4 comentarii:

Drace spunea...

Fain şnurul, La Mulţi Ani! :)

itterapia spunea...

cred ca merge si la doom! ;)

Anonim spunea...

what's up itterapia.blogspot.com owner found your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your site http://traffic-for-your-website.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic at this website http://traffic-for-your-website.com
To your success James

ITterapia spunea...

Da, da... Mersi