Avatarurile unei gaini...stresate

Sunt multe lucruri, fenomene, evenimente, etc. pe care nu le-am inteles in viata asta, dar am mers inainte. De data asta, nu pot. Nu pot sa-nteleg cum poate psihismul unei gaini sa fie afectat intr-atat incat sa devina o “gaina stresata”. Stres, fumat, alimentatie nesanatoasa, stil de viata? Sau poate lipsa de miscare? Stiti, macar 30 minute pe zi, pentru o viata sanatoasa. Chiar nu stiu.

Ultima gaselnita a unui studiu ne anunta clar: “Mancam oua stresate!”, provenite de la gaini stresate. Din prezenta subtire la orele de “Stres si psihosomatica” (profa, inteleapta, ne-a ghicit pe fiecare pe ce linie mergem si ne-a lasat in drumul nostru, cu conditia ca macar pentru examen sa ne pregatim) imi amintesc ca stresul e legat de psihism, iar psihismul este specific omului. Cel putin din acest punct de vedere, sintagma “gaina stresata” pare a nu avea sens.

Mai aflam din studii ca stresul le e cauzat si de la faptul ca se-ndoapa cu pastile si stau prea putin in aer liber si foarte inghesuite. Pai daca o gaina e stresata de la lipsa de miscare in aer liber si excesul de buline, ce sa mai zic de oameni…Uite eu, sedentara 99%, agorafoba prin nascare si fan cutiute colorate (v-am povestit ca stau in farmacii ore-n sir, uitandu-ma ca la expozitie, uneori doar pentr-un paracetamol, acolo…) cam cat de stresata pot sa fiu? Dar voi?

3 comentarii:

Radu Eftimie spunea...

Nu ma credeai cand iti spuneam ca v-au invatat numai porcarii in facultatile alea. Na' acum iti dau cercetatorii facultatile peste cap. :)))

limpede spunea...

Cand am vazut la tv vorbindu-se depre gainile stresate m-a bufnit rasul la fel ca la denumirea plante etnobotanice.
Trecand peste faptul ca stresul e specific omului sa acceptam ca si alte vietuitoare pot suferi de boala secolului XX (vad ca e si a sec XXI) dar ma intreb cum poate fi stresat cineva care toata viata a traiti in acele conditii?
Stresul la oameni e pe fondul schimbarii in modul de viata or gaina aia niciodata nu a stat in curte pe 500 mp ca sa o streseze acum faptul ca sta pe 1 mp.

IT terapia spunea...

@radu: hai recunoaste, spune tot ce ai in cap...! :))

@limpede: da, "rezistenta la schimbare a gainii" :))