Emotie, istorie, haleala...

Istanbul, un oras al dualitatii, la fel ca si oamenii lui. Imprastiat pe doua continente, Asia si Europa, avand un nume care ne trezea teama dar si interes, cel putin cand eram elevi, la lectiile de istorie, initial Bizant, apoi Constantinopol, azi Istanbul. Apoi istoria incarcata a acestui oras, capitala pe rand a Imperiului Roman de Rasarit, dar si a Imperiului Otoman.

Dar cea mai puternica dovada a dualitatii sale este aceea ca acest loc din lume, a putut fi centru al Ortodoxismului si mai apoi al Islamului. Si ma opresc aici.

Nu incerc o descriere a orasului, nici un "must see" intr-o eventuala vacanta, dar o sa ma opresc asupra unui loc, parca inadins asezat intre cele 2 cladiri simbol ale orasului, Hagia Sofia si Moscheea Albastra. E vorba de o basilica subterana, locul de aprovizionare cu apa, secole de-a randul, pentru locuitorii orasului, numit Basilica Cisterna. Dupa cele peste 50 de trepte pe care trebuie sa le cobori pentru a ajunge la coloanele ce se inalta din apa, dupa ce iti spargi blitzul in lumina rosietica din fundul pamantului, esti invitat s-o privesti pe Medusa. Obosit, poate si ignorant, uiti legenda ei si-ncepi sa fotografiezi imaginea fetei pe jumatate cuprinsa de apa. Nici macar nu-ti mai pui intrebarea daca pozitionarea restaurantului subteran, imediat la iesire, dupa locul in care d-ra incearca sa-ti capteze privirea nu e inca o strategie de marketing, pentru ca ametit sau cel putin tulburat, sa simti nevoia sa te asezi la una din mesele restaurantului cochet si sa comanzi cel putin o cafea, acolo, la o masa de la care sa continui s-o privesti pe Medusa...

Afara, orbit de lumina (crezi tu...) iti amintesti cateva lucruri despre care nu se vorbeste prea mult. De ex. cati domnitori romani au trecut prin Istanbul si cati au revenit cu capul "pe umeri"? Incerci sa alungi o picla nevazuta de pe ochi si, intr-un final, iti amintesti ceea ce nu trebuia sa faci. S-o privesti pe Medusa.

(...Legenda spune ca privirile Meduzei, singura muritoare dintre cele trei surori Gorgone, puteau transforma in piatra pe oricine indraznea sa o priveasca...)

Strategie de marketing, rea vointa, parapsihologie? La mine Medusa a avut un singur efect. Am pus lumea pe jar la 3 a.m., cand toata turcimea doarme, ca sa mananc kebab. Un turc care facea curat pe mesele de la un restaurant din P-ta Centrala a Orasului Vechi, mi-a adus cel mai gustos kebab pe care l-am mancat vreodata. Sa nu va ganditi ca are vreo legatura cu ce mancam noi aici si se numeste kebab.

Emotie, istorie, mancare...in cateva cuvinte, Istanbulul! :)

Medusa? Un bolovan intr-o balta...

2 comentarii:

Bazilide spunea...

Si mie imi place foarte mult orasul cu amestecul sau de orient si occident, de islam si crestinism, de nou si vechi. Ma asteptam sa gasesc mai multe urme bizantine insa nu m-am intors dezamagit.

IT terapia spunea...

planific o re=vedere cat de curand! ;)