Stralucirea din ochii lui Hitler

De ce ai pierde vremea cu o asemenea carte? Mai ales cand unii te considera un superficial…

Pai in primul rand ca nu exista o alta carte care sa abordeze tema asta si in al doilea rand, vorbind despre mine, as aduce in discutie o motivatie profesionala. Sunt psiholog (parca, n-am uitat asta!) si ma simt obligata sa citesc, macar din cand in cand.

Deschidem cartea si citim prima pagina:

“Pe timpul noptii Hitler isi incuia intodeauna usa de la dormitor. Valetul il trezea intodeauna la ora 11 cu batai usoare in usa si cu invariabilul “Guten tag, mein Fuhrer! E timpul sa va sculati!...”

Mai apoi aflam ca Hitler isi lua ziarele cu noutatile de peste zi si se baga in varful patului, unde le studia. Mai aflam ca-i placea sa-si cronometreze activitatile de rutina, cum ar fi imbracatul si dezbracatul si-i mai placea sa poarte haina militara sau cu croiala cazona…si tot asa. Si mai ales increderea oarba pe care o avea in doctoral sau care, sub pretextul tratarii crampelor de stomac il droga zilnic cu cocaine, sub forma de picaturi pentru ochi. De aici midriaza. Felul 2 era…opium.

Cam asta aflam dintr-o astfel de carte. Probabil ca trecerea lina din fila-n fila, ma va conduce intr-un final si la ceea ce ma intereseaza: boala morbida care l-a macinat, schizophrenia si cum a schimbat acesta boala destinele a mii de oameni.


G. Hlebnikov, Viata intima a lui Hitler, Ed. Helios 1995

Niciun comentariu: