Dimitrie Cantemir - primul manelist al tarii


La modul cel mai direct, Dimitrie Cantemir poate fi considerat primul autor de manele. Nu stiu daca in pauza dintre doua filosofeli (este si primul filosof roman, nu?) sau intre Creatia Divina si "Dumnezeu nu intervine în viata omului". Cu certitudine insa...

"Cercetările efectuate până în ziua de astăzi au întâmpinat dificultăţi din pricina volumului redus de informaţii existente şi a fiabilităţii lor, adesea îndoielnică. Cuvântul „manea” este de origine turcă şi datează din secolul al XIX-lea sau anterior, ceea ce sugerează practicarea pe pământ românesc a unei muzici denumite astfel, probabil în caracter turcesc. Numeroase surse au pus apariţia manelelor în legătură cu regimul fanariot (derulat de-a lungul secolului XVIII şi în primele două decenii ale secolului XIX), citând în acest sens mărturii de până la Dimitrie Cantemir. Muzicologul român Costin Moisil a verificat aceste surse vechi şi a constatat că ele nu se refereau la manele, ci la muzici de inspiraţie orientală în general, explicând că eroarea s-a produs prin citarea unor surse intermediare care nu au ţinut cont de această diferenţiere. În fapt, termenul „manea” nu a fost depistat de cercetător decât în texte de după 1820. Conţinutul muzical al manelei din această perioadă nu este cunoscut. Se pare că ea se auzea la curţile domneşti şi a fost mai apoi preluată de către boieri. Maneaua a fost uitată până la sfârşitul secolului, una dintre ultimele relatări cunoscute vorbind de românul Stănică Pârlează, interpret de manele la Istanbul..."

Daca te plimbi prin Fanarul de altadata, cu un ceai sau o cafea turceasca in mana, in linistea serii, vei auzi din curtile sau prin ferestrele deschise, ritmuri ametitoare. Daca esti un ins cult, interesat de muzee si alte obiective, poti vizita Palatul si Muzeul Dimitrie Cantemir din Fanar, reg. Fatih. Cum, unde, ce si de ce, afli aici.


Pana atunci, o muzica veche romaneasca in care vei simti si ritmul constant-saltaret al manelei. Si nu sunt aberatii de student la teologie, obosit! :)

Niciun comentariu: