Gelozia, o emotie periculoasa - Politia Capitalei cerceteaza un caz de crima pasionala

"În noaptea de 29/30.06.2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri au fost sesizate că în sector 1 a fost descoperit cadavrul unui bărbat prezentând multiple leziuni de violenţă la nivelul trunchiului. Bărbatul a fost identificat ca fiind Popescu Mihai de 61 ani, proprietarul locuinţei. La examinarea exterioară a cadavrului, medicul legist a constatat multiple plăgi înjunghiate la nivelul toracelui şi a braţului stâng...(citeste in continuare aici sau aici)

Un comunicat de presa al Serviciului Informare si Relatii Publice al Politiei Capitalei,  la fel ca oricare altul, am fi tentati sa spunem. Aparent doar. O aplecare mai atenta pe text si eventual, observarea detaliilor relevate de specialistii criminalisti in cercetarea de la fata locului, ne scot in evidenta o drama dublu "motivata": gelozia ca sentiment patologic, morbid, aparuta intr-o relatie emotionala intre 2 indivizi de acelasi sex, homosexualitatea.
Practic, avem inca un caz de gelozie. Agresivitatea pasiunii intre 2 homosexuali a fost explicata prin multiple teorii sau macar s-a incercat. Fiecare dintre acestea insa a pacatuit prin anumite lipsuri: fie ca explicau doar gelozia ca emotie "negativa", fie ca se axau pe relatia homosexuala. Pentru mine, teoria psihanalitica, prin care
se explica gelozia in general, ca pe o tendinţă reprimată spre homosexualitate, explica tocmai cazul particular de aici: "Bărbatul nu poate să recunoască atracţia faţă de alţi bărbaţi (pentru ca nu se cade) şi în momentul în care un alt bărbat i se pare seducător îşi imaginează că partenera sa ar putea să aibă o aventură amoroasă cu acesta". Nici aceasta teorie nu este pe deplin multumitoare, existand (culmea!) voci care aduc drept contraexemplu tocmai gelozia in cuplurile de homosexuali! Eu spun ca teoria este mai mult decat satisfacatoare si impreuna cu explicarea geloziei pe seama teoriei evoluţiei (sa umplu pamantul cu "dupa chipul si asemanarea mea"), pot oferi o explicatie multumitoare. Desigur, sunt multe de spus din punct de vedere psihologic in legatura cu acest subiect, pe care insa, il voi relua intr-un post viitor.

!Poliţia Capitalei solicită sprijinul populaţiei în vederea depistării lui M. LIVIU (vezi foto), persoanele care au cunoştinţă despre locul în care se află acesta fiind rugate să apeleze Serviciul de Urgenţă 112 sau cea mai apropiată Secţie de Poliţie. Informatii suplimentare gasiti pe site-ul Politiei Capitalei, aici

2 comentarii:

Mihai Ioan spunea...

o da! din dragoste bre? :))

itterapia spunea...

@ioane: deci ai grja ce faci! mai ia o pauza! :)