O "LUMINARICA" pentru fiecare!


S-a mediatizat mult moartea Madalinei Manole. Fiecare continua sa-si dea cu parerea in explicarea unui inexplicabil pentru multi, caz de… autoliza. Este uimitor cum, dintr-o data, toti devin experti in psihologie peste noapte. Putinii nostri psihologi cu adevarat consacrati au o atitudine destul de rezervata. Nu intamplator. Pentru ca scoala te-nvata  ca psihologul trebuie in primul rand sa iubesca omul si adevarul sau. Si sa il respecte. Este un principu sine-qua-non fara de care nu-ti vei putea exercita niciodata acesta nobila profesie. Psihologia vine din iubire pentru sufletul bolnav al celui de langa tine. Si cand spun suflet, ma refer la minte, suflu. Psihologul semneaza  ca si medicul si  preotul, iar psihiatru ii e cel mai aproape in demersul sau, un contract nescris, dar pe care il respecta pentru ca alta cale nu stie, nu exista altceva.
Dar uneori spectacolul uman devine jalnic si chiar si psiholog si-avand in buzunarul drept raspunsurile si explicatiile la aceste aparent ilogice comportamente umane, incepi sa te intrebi pana  si tu,  pana cand si…mai ales, pana unde...?
La ceremonia inmormantarii Madalinei venisera oameni din toate colturile, unii dintre ei poate nu au auzit niciodata de ea si nici de muzica ei, d-apoi de sufletul ei! Era o doamna care, intrebata fiind de reporteri de ce este atunci si acolo, a spus ca a venit sa-i aprinda o…LUMANARICA, in acesta forma, diminutivala, din care noi, cei carcotasi, vom deduce ca doamna ori n-a avut bani de o LUMANARE intreaga, ori vede in lumanare o jucarie sau…sa respectam linia, o jucarica…. Ne lamurim 2 secunde mai tarziu, cand pe fast forward fiind si noi si reporterul aflam cu stupoare ca, de cand au adus cosciugul, doamna a fost de trei ori: E a treia oara cand vin, a spus dansa, cu un tonus de invidiat si neuitand nici de raposatul Serban Georgescu, fostul sot al Madalinei, care se va bucura si el de gestul sfant al aprinderii unei LUMANARICI,  "Ca sa fie pentru fiecare…” 
Finalul a fost o apoteoza a tot ce se-ntampla si se va intampla, acum si de-aici inainte, intrucat doamna a spus asa: ”Venim cu placere si vom mai veni…” QED
(Lumânarea simbolizează jertfa de sine, transfigurarea, transformarea în lumină a omului prin arderea de sine, ceea ce reprezintă calea împlinirii şi a desăvârşirii...)

Niciun comentariu: