Manastirea furata din Sf. Constantin si Elena, in picioarele goale

Este cea mai  veche statiune de pe malul bulgaresc al Marii Negre. In 1897 municipalitatea orasului Varna a luat hotararea sa contruiasca proprietati in aria monahala "St. St. Konstantin si Elena".

Numita Drouzhba in trecut, a fost intemeiata in 1908, cu scopul de a gazdui pacientii cu tuberculoza. Numele vine de la manastirea Sf. Constantin si Elena construita la inceputul secolului XVIII.
Statiunea se afla intr-un parc amenajat, la 10 km de Varna si 7 km de Nisipurile de aur.

Daca ajungeti pe-aici ati putea vedea ce-a indraznit sa ramana dupa transformarea manastirii in hotel, restaurant, etc., adica
manastirea Sf. Constantin si Elena; apoi resedinta regala de vara Euxinograd, parcul, podgoria si Gradinile Botanice ale Universitatatii Sofia. Una dintre cele mai bine pastrate asezari medievale din tara, Kastritzi, a fost recent descoperita de sapaturilor arheologilor la Euxinograd. La jumatatea secolului XIV, Kastritzi era un port aglomerat, frecventat de comercianti venetieni, genovezi si bizantini. Aud  si vad cu ochii mintii harmalaia acelor vremuri... :)

Azi gasiti restaurante, pub-uri, cafenele, pizzerii, patiserii, baruri, adica cei pusi pe "dicstarctie", si erau slava Domnului, nemti scapati de sub vigilenta sefilor  seriosi, dar si englezi scapati de morala  mult prea rigidaei Anglii victoriene ( ;) ). Cateva perechi atipice, ca de regula pe litoralul bulgaresc la sfarsit de sezon, vin sa intareasca teoria emisa aici: un el tanar si o ea ce putea sa-i fie mama, tinandu-se de mana pe sub salciile din imediata vecinatate a plajei; un el supraponderal, "cu greutate" (si in bani) cu cateva puicutze locale si exemplele pot continua.
Merita vizitat turnul cu ceas. Plaja este formata din golfulete cu nisip fin si formatiuni pietroase. De luat in calcul si... in picioarele goale... pentru nostalgici.

Bonus, 2 filmulete mici, in graba, cu un nokia e63, pe seara!


Niciun comentariu: