Coltul sfant de lectura - Istoria BOR

O carte cel putin utila celor prea grabiti, dar si celor tineri, deopotriva si celor mai in varsta care vor sa-si sporeasca cunostintele despre istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Lucrarea apare sub forma unui compendiu, sub semnatura pr. prof. dr. Mircea Pacurariu.

Amanunte gasiti pe site-ul Mitropoliei Ardealului, sectiunea de carte arhidiocezana a Librariei, aici.

( Eu vreau sa gasesc amanunte despre perioada de dupa 1688, cand noile autoritati au desfiintat biserica ortodoxă a Transilvaniei, ca urmare a aderarii fostului mitropolit Atanasie la Biserica Romei, pana in 1761, cand au acceptat revenirea scaunului ierarhic de la Alba Iulia, dar numai la rangul de episcopie, cu sediul la Sibiu... In acest rastimp, ce s-a mai intamplat? Oare viata monahala de sub pamant, prin grotele si padurile din Tara Fagarasului nu au vreo legatura? Ia sa vedem aici: http://itterapia.blogspot.com/2009/07/sinca-veche-sau-despre-ortodoxismul.html )

3 comentarii:

Bazilide spunea...

Interesanta lectura. Nu stiu exact la ce editie te referi, insa am impresia ca exista doua variante ale Instoriei lui M Pacurariu, una scurta cu 1 volum si una mai extinsa in 3 volume.
Interesanta si perioada la care te referi cu uniatia si greco-catolicii, trebuie privita insa intr-un context mai extins.

VORBARETU' spunea...

@bazy: da, stiu ca stii mai multe;m poate faci tu niste ... sapaturi!

Bazilide spunea...

vezi tu, uniatia ca eveniment istoric a adus si un marturisitor ca Sofronie de la Cioara dar si o miscare culturala ca Scoala Ardeleana, la asta ma refeream cu ,,un context mai extins,,

am putea sa ,,pasam,, subiectul la Radescu, pune mai multa pasiune :)

am aruncat o privire printre cartile din casa, se pare ca am ambele variante: cea rezumativa de 1 volum (editia 2 din 78) si cea extinsa la 3 volume (editia din 92) cu 2 vol din 3 insa imprumutate cuiva :(
daca nu vrei sa o cumperi, da-mi un semn