Despre Moliftele Sf. Vasile cu preot prof. dr. Vasile Raduca

 Un mai vechi dar interesant interviu cu preot prof. dr. Vasile Raduca, paroh al Bisericii Kretzulescu si prodecan al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti: citeste http://lumeacrestinilor.blogspot.com/2009/12/moliftele-sfantului-vasile.html
 
"... Vedeti, parinte? Ati sfarsit prin a recunoaste ceea ce va intrebam la inceput!

- Da si nu, in acelasi timp. Accept ca asemenea intamplari sunt dovada fortei Moliftelor, stiu ca datorita unor asemenea situatii iesite din comun s-a creat o veritabila mitologie populara in jurul lor, dar nu sunt de acord cu "spectacolul" acestui misticism primitiv, dupa care lumea contemporana se da in vant. Oamenii au ajuns sa creada ca orice problema se poate rezolva prin Molifte. Biserica, strict dogmatic vorbind, este o institutie divino-umana, in centrul careia se afla rugaciunea, sub toate formele ei de manifestare, intre care cea mai importanta ramane Sf. Liturghie. De la Liturghie iradiaza toate celelalte rugaciuni ale Bisericii, inclusiv Moliftele. In Sf. Liturghie se actualizeaza, de fiecare data, jertfa Mantuitorului Hristos, toti impartasindu-ne din darurile pe care Dumnezeu ni le ofera cu aceasta ocazie. Fara constiinta actualizarii acestei jertfe, toate celelalte forme de rugaciune, inclusiv Moliftele, nu ar avea puterea pe care o asteptam de la ele."

O slujba de 4 ore, ieri noapte la Catedrala Ortodoxa  din Timisoara, cu multumiri inaltate pentru trecut si cereri evlavioase pentru viitor. 

SA TRAIESTI, VASILE!

Niciun comentariu: