Atunci cand nu controlezi chiar totul...


Psihologii spun ca exersand un anumit comportament timp de cca 20 de zile, devine obicei, adica nu ne va mai trezi sentimente deranjante in practicarea lui. Includ aici orice gen de comportament: culinar, de loisir (lectura, sport, etc), sexual... asa spun psihologii. Acum, analizandu-ma pe o perioada de 2-5 ani, transversal, constat ca eu nu mai citesc. Nici reclama in care Maia ofteaza si se confeseaza ca nu a mai citit o carte de beletristica cu o asemenea pasiune din liceu parca, intr-o reclama pe televiziuni, nu ma linisteste. Nici ca citesc pe Internet sau in sistemul e-book, nu ma laud, fie si numai pentru constatarea (redondant) experta a celor doua prezente, Plesu si Liiceanu, pe micul nostru ecran in seara de duminica, in care printre alte teme mult prea adanci pentru a putea fi intelese de noi, muritorii de rind, cei doi s-au pronuntat clar: cartea electronica nu-ti sporeste cultura, ba mai mult, intr-o analiza facuta pe un numar de tineri ce citeau in asa fel, au constatat ca nu aveau notiuni elementare de istorie a literaturii, cu alte cuvinte stiau ca de ex., Romania Pitoreasca a fost scrisa de Vlahuta, dar nu prea stiu cand a trait Vlahuta, nici cu cine, nici de ce, deci nici despre timpurile sale nu stiau nimic si nu puteau face niciun fel de conexiuni. Aceste lucruri m-au speriat foarte tare. Mai ales ca parerea mea despre e-book era cu totul alta. Cunosc oameni care-au aflat cate ceva despre scriitori cunoscuti tocmai pentru ca au avut un e-book la-ndemana si inainte de culcare sau intr-o statie de metrou mai lunga, au tras o ocheada prin carte. Intregul meu esafodaj s-a prabusit astfel si m-am trezit ridicand din umeri. Imi ramasese totusi ceva in minte din toata treaba asta, imaginea apetisanta a unui tort cu frisca si a catorva ecleruri prin jur, asociata, nu stiu de ce, cu... maestru Plesu! :)

Si totusi, totul a plecat de la oferta de carte, tot pe Internet gasita, in sistemul cunoscut al “vusherelor” practicat din ce in ce mai des de diferite site-uri, in care un pachet de 15 carti pe print si vreo 20 de carti postale putea fi procurat la vreo 38 RON. Un titlu mi-a atras atentia printre jucariile erotice la juma' de pret, tocanitza cu mujdei, mananca cat poti de 15 RON, 1 m patrat de zugraveala 70 free, etc, etc, etc. Pentru el, am cumparat pachetul: “Pentru o viata mai linistita alege sa nu controlezi chiar totul” - Ch.Chaille

7 comentarii:

anonim spunea...

Pleşu probabil e şi el acţionar la vreo editură de tipărit autori. Ţie îţi folosesc cărţile virtuale, ce spune el nu mai contează... şi nişte eclere ar fi bune.

Drace spunea...

Eram eu, logat pe gmail...

VORBARETU' spunea...

da, si are comenzi ferme!

VORBARETU' spunea...

si totusi nu pot sa trec peste asta; stiu, AM INVATAT, ca "all in all" are dreptate...si totusi, decat nimic?

ma refer la A CITI!

Drace spunea...

Nu ştiu cum e la la alţii, dar eu le combin in funcţe de posibilităţi, exită multă informaţie online, e mult mai uşor să afli cine e Vlahuţă în timp ce citeşti o carte pe un noteboock conectat la internet. E adevărat, exită mulţi factori, dar decide personalitatea fiecăruia.

VORBARETU' spunea...

este atacat modul in care iti e oferita informatia, cultura: de-a gata; dispare acea cautare la lumina luminarii, in miez de noapte, aplecat peste ceasloave...intelegi tu? ;)

Drace spunea...

Inţeleg că Pleşu zice că strugurii online sunt acri pentru că el nu vrea să înveşe să folosească PC-ul şi pentru că blogspot e gratis şi nu mai trebuie să plăteşti o editură ca să ajungi la publicul dorit.