Posibilitati de distractie pentru giurgiuveni: Mall-urile din Russe

Desi vremea era sa fie rea cu vant si viscole, un soare clar de zi vîntoasă de primavară, văduvită de orice urma de nor ne-a fost dat pana seara. Una din zilele în care, in copilarie, ma ascundeam printr-un colţ al grădinii şi adormeam in soare, pana înspre apus cand ma gaseau ai mei vănată de frigul amurgului. În una din zilele-alea ştiu ca am ajuns direct la spital, cu temperatura si suspectă de pneumonie. Dar ce conta? Pe vremea aia, până şi pneumoniile işi aveau farmecul lor... dincolo de stralucirea din ochii midriatici şi căldura care te-nvaluia. In fine, drumul Bucuresti – Giurgiu nu s-a schimbat cu nimic, se parcurge in acelasi timp, cam o ora, se trece pe lânga aceleasi “palate” in stil zen de la intrarea în Jilava, prin aceleaşi neschimbate localitati mai importanta din areal, 1 decembrie, fosta 30 decembrie, se calca acceleratia la fel de uşor şi cu băgare de seama la gropile de-o juma de metru pe alocuri de pe carosabil şi ce e mai important, oraşul Giurgiu e acelaşi, ca in copilarie, nu s-a construit nimic nou, niciun parc de distractie, niciun mall ori altceva. E pace. Doar câinii din Giurgiu, parca au devenit mai simpatici... Pentru amatorii de Mall-uri si chestii, giurgiuvenii stiu deja ca le-au fost construite 2-3 astfel de zone pentru divertisment si shopping la... Russe, peste Dunare, unde ajungi in schimbul sumei de 5 euro, bridge fee. Curiozitatea m-a impins si pe mine sa ma scotocesc prin buzunare dupa niste verzishori si sa fac o mica escursie tematica pe malul sudic. Si intr-adevar, bulgarii au ramas cum ii stiam, calmi, linistiti, in faţa unui pahar de bere, tradiţionalişti, in zi de week-end, cu mâncarea lor de cartofi copţi cu branza, foarte gustoasa de altfel sau salata de carne de cikan (!?)

Singura lor nedumerire o reprezinta cele doua mall-uri, cladiri ultraluxoase de geamuri si plastic, care s-au inaltat in ultima vreme in orasul lor linistit, al caror scop nu-l inteleg, dar cu siguranta ii intriga furnicarul de români fericiţi care le calca pragul, golindu-si buzunarele.

pont: Daca sperati ca veti fi niste anonimi pe meleag strain va inselati; o simpla statistica extrapolata la un lot reprezentativ, mi-a demonstrat ca e posibil sa ma intalnesc cu cel putin 3 sau 4 persoane cunoscute, ceea ce s-a si intamplat. Redactia ZF a fost reprezentata cu succes de de cel putin 3 sau 4 persoane! :)

Dobrai deni!2 comentarii:

Drace spunea...

Dobre deni! Bulgaria rulz, pacat ca nu exista un Ruse si pe ¨celalant¨ mal de Oltenita... mandragora si alte cateva plante, conoscute de acele numite de biserica ca fiind vrajitoare, au de asemenea efect midriatic. Ce ti-ai luat?

VORBARETU' spunea...

gincuie!

neste mere si neste banane!