Postul si Iertarea

Auzim adesea la unii din semenii nostri ca se abtin de la una sau alta, intrucat… postesc. Laudabil, sanatos, crestineste in adevar. Ne amintim de gestul preotilor care, pentru a scoate dracii pe care-i banuiau a poseda sufletul unei mirean, l-au batut sau l-au lasat fara hrana pana la moarte. Auzim uneori, urmarind buletinele de stiri ca “Agresorul, inainte de a-si lovi victima, si-a facut semnul crucii si a rostit o rugaciune...”. Oare cata credinta si cata valoare in fata lui Dumnezeu mai are gestul suprem religios al “tinerii postului”, candi tu insuti improsti rautate si venin la fiecare pas, cu fiecare aer respirat?

“Duminica din 6 martie, ziua care precede intrarea in Postul Sfintelor Pasti, este numita Duminica izgonirii lui Adam din rai, dar si Duminica iertarii. Sfintii Parinti i-au dat acestei duminici si acest nume, pentru a ne arata ca nimeni nu poate intra in post daca nu este in pace cu semenii... "

Este un aspect pe care noi il neglijam de multe ori atunci cand vine vorba de iertare. Daca am facut cuiva rau, ne spunem ca este de ajuns sa-I cerem lui Dumnezeu iertare pentru fapta savarsita. Insa Dumnezeu ne cere mai mult. Doreste sa mergem sa ne cerem iertare de la cei pe care i-am ranit prin cuvintele si faptele noastre si sa dam iertare tuturor celor ce o cer de la noi.

Nu-i deloc usor sa renunti la dispretul fata de altii, acordand iertare, dar mai greu e sa te dai jos de pe aparenta superioritate si sa ceri iertare. Cel care a indeplinit aceste cereri, si-a pregatit inima sa-L primeasca pe Hristos... citeste in continuare aici.

Cantari la Vecernia Iertarii pe video.crestinortodox.ro


Niciun comentariu: