Misterul de la DensuşDespre frumusetea misterioasa a bisericii din Densus, citisem demult. Ce ma intrigasera erau explicatiile diferite gasite in documente, ghiduri, articole, etc despre cei care au construit biserica, modul cum o facusera si scopul ei. Construita in satul Densus, atestata documentar inainte de anul 1300 in inima Tarii Hategului si, mergand mai departe in timp, in inima Regatului Dacilor, biserica ramane un mister. Unele teorii o considera cea mai veche biserica de pe teritoriul Daciei. Istoricii Giurescu in precizeaza anul ridicarii: 1280. Parintele Milan Sesan ii gaseste alt timp al inaltarii, in sec 7. Asezarea constructiei in timp, la un veac sau altul, nu ar fi doar o dovada de slabiciune a cercetarii, ci i-ar schimba total scopul constructiei. In timp ce Baritiu, din perspectiva istoricului, ofera cea mai cuprinzatoare ipoteza, considerand-o “cel mai intreg document din ce ne-a mai ramas in cuprinsul Daciei, biserica cladita de latini(!), azi o biserica crestineasca a romanilor”, mult mai pragmatici, oamenii de stiinta occidentali, ii remarca aspectul vesel" si inainteaza ideea ca "in mod sigur, a fost construita de un localnic care a furat pietre din castrul Ulpia Traiana Sarmisegetuza, aflat in apropiere”!!??. Fara cuvinte.

Nu si pentru mine, care imi continui demersul, deocamdata blocat de tacerea ciudata a parohului de la Densus, dar puternic impulsionat de noul prieten (!?) pe care mi l-am facut prin parohie. (vezi pozele).


9 comentarii:

Drace spunea...

Dupa felul cum sunt tăiate pietrele, cu siguranţă că unele apaţin epocii preromane, după cum sunt aşezate pare a fi opera latinilor. Ar fi bine ca BOR să ne dea pietrele înapoi, altfel ar putea servi ca imagine de copertă pentru vreun album black metal, şi ar fi păcat, având în vedere unicitatea monumentului.

VORBARETU' spunea...

@drace: sesizare absolut corecta; esti dubios; iti trimit o colectie de poze din interior, o sa vezi cata dreptate ai; ai vazut zona? intr-adevar biserica este un amalgam de pietre, multe aduse de la sarmisegetuza vecina

itterapia spunea...

...iar cainele ramane acolo; e singurul caine... ;)

Drace spunea...

E prima data cand aud de biserica asta, nu am ajuns inca la Sarmi, dar am vizitat de curand niste morminte trace, e greu sa nu observi.

ITterapia spunea...

interesant, despre ce morminte trace vorbesti? cumva mai la sud de dunare?

ITterapia spunea...

si inca ceva: sarmi e f aproape de densus...un adevarat roman politist!
cum o fi carat piatra?merita investigat...

Drace spunea...

Dace, trace, cine stie, dar erau situate putin mai la sud de Dunare. Sunt multe necunoscute, si putini interesati sa dezlege misterul.

ITterapia spunea...

astept un post despre subiect!

Drace spunea...

O sa fie, m-am furisat de ghid si am facut cateva poze interesante, merita sa fie puse pe blog.