Ulysses sau cui ii e frica de James Joyce?

Mie imi e frica de Joyce. Desigur ca fiecare om are fricile sale, mai mult sau mai putin motivate rational. Dar cand vorbim de frica, deja depasim sfera rationala, deci totul e posibil. Chiar sa-ti fie frica de un scriitor... decedat, dar nu mort sau uitat. Cu atat mai grav cu cat la panicile mele nu am gasit niciun leac de ani de zile. Dovada? Cartea lui Joyce, editia veche in coperti cartonate, in nuante degrade, stand cuminte de ani de zile intr-un raft special al bibliotecii numit "next to be". Tentative au existat pana in punctul in care depasind primele 3 pagini (!!) chiar am intrat in panica de teama ca nu am indicele (decent) necesar de inteligenta care sa-mi permita sa citesc acest roman. Ulterior m-au linistit altii, cu obiceiuri si trairi similare, ca intr-o veritabila intalnire tip Alcoolicii Anonimi. Imaginati-va discutia asta: Si tu ai incercat?... Si eu, si eu... Capul plecat, ochii umezi, umerii cazuti, atitudine de abandon...

Se pare ca autorul si-a asigurat intr-adevar nemurirea prin romanul sau. Fiecare capitol este scris in alt stil si fiecare traducere aromanului pacatuieste prin adaugare de sensuri diferite decat cele atribuite de autor. Deci a citi in original romanul este nu numai o provocare, ci o necesitate, pentru perfectionistii domeniului. Ceea ce mie-mi pare un nou prilej de depresie.

In fine, vine si vestea buna! Cum nu poti scapa de teama decat traind efectiv obiectul ei, Viajoa.ro are o veste buna: Bloomsday, o zi sarbatorita prin citit nu numai in Dublin, orasul vietii lui Joyce (parintele lui Ulise s-a nascut in Ungaria, vezi mai departe, se pare, si asta explica unele lucruri, nu?) iti da posibilitatea sa dai piept cu Uriasul intr-o maniera mai putin deprimanta (noaptea, insomnii, ochi care te ustura, cartea grea, cartonata sustinuta in mainile si umerii fragili, din apartamentul vecin se aud manele, deci veselie, nu?... iar tu incerci a nu stiu-cata-oara sa-l abordezi de Joyce... in fond un ungur adaptat la Irlanda, pe veci inabordabil, fie si numai daca pornim de la originile tatalui lui Bloom - Ulise din roman, nascut undeva intr-o localitate pe teritoriul Ungariei, aproape de granita vestica). Cele 33 de ore cat dureaza cititul acestei carti (spun unii), le poti inlocui cu o calatorie placuta, intr-o zi de 16 iunie eeh, nu tocmai in Ithaca, cum ar cere reconstituirea Odiseei din roman, ci numai pan' la.. Dublin. Cum, cand si unde, afla aici.

Succes!

Niciun comentariu: