Agresivitatea şi principiul morţii. De la criminalul sadic, la timidul îndragostit…

Este greu de definit agresivitatea. Categoric, este un comportament social bazat pe violenţă. Dar, în funcţie de perspectiva teoretică a cercetatorului, de standardele sociale şi culturale, se pot da sute de definiţii agresivitaţii, care toate se vor referi însă pană la urmă la acţiunea de a face rău sau de a vătama o persoană sau un bun al ei.
Comportamentul abuziv, agresivitatea în general sunt abordate în literatura de specialitate din perspective multiple: psihanalitică, etologică, psihosocială.
Adeptul psihanalizei, Freud, consideră ca viaţa unui individ este jocul între două principii fundamentale, care-l pot domina la un moment sau altul al existenţei sale: Thanatos, principiul morţii şi Eros, cel al vieţii. La rândul său, Erosului, îi corespund alte două principii, şi anume, principiul plăcerii şi principiul realitaţii. La simţul comun, este faptul că, un om „de bine”, făra comportamente ieşite din limita normei, este guvernat de principiile vieţii şi al realitaţii, în timp ce un individ cu comportamente şi conduite în afara „normei”, persoanele cu comportamente antisociale, dependenţii, infractorii, etc., sunt dominaţi de Thanatos, principiul morţii... citeste, in continuare, aici.

Niciun comentariu: